ד"ר מיכל דחוח הלוי

התנגדות תושבים לבינוי-פינוי-בינוי ברמת אליהו: "נעתור לבג"ץ"

מובילת המאבק של תושבי השכונה מזהירה: "לא מספרים לאנשים שההסכם הגג הזה נותן לקבלנים עשרות אלפי יחידות דיור ואנחנו משלמים את המחיר"

פורסם בתאריך: 13.11.17 17:05

תושבי רמת אליהו מודאגים. כבר שנים שמתנהלים דיונים סביב אחת השכונות הוותיקות בראשון לציון. כעת המדינה מבקשת להוביל מהלך של בינוי-פינוי-בינוי, שבמסגרתו יחליפו תושבי השכונה את מקום מגוריהם ביחידות דיור אשר ייבנו בקרקע משלימה מחוץ לשכונה, ובמקום בתיהם יוקמו מגדלים חדשים. אלא שתושבים רבים מתנגדים בטענה שהתוכנית תפגע בהם ומי שמובילה את המאבק מאיימת בעתירה לבג"ץ.

המהלך המתוכנן כולל קרקע משלימה בארבעה מתחמים: צריפין, מתחם ה-1000 במערב העיר, נחלת יהודה מערב/עילית וכן קרקע ייעודית ברמת אליהו עצמה, והוא מבוצע בשיתוף פעולה בין עיריית ראשון לציון, רשות מקרקעי ישראל, משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון. אולם לצד ההבטחות הרבות לשינוי עומק בשכונה, המוגדר מצד העירייה כבשורה גדולה, התושבים חשים כי אינם מעודכנים בכל פרטי התוכנית וטוענים לחוסר הוגנות שבסופו של דבר יפגע בתושבים.

"כבר יותר מ-20 שנה אני שומעת שישנו פה, בשכונה, משהו. ודווקא עכשיו שרוצים לשנות הרבה דברים לא ברורים", טוענת תושבת השכונה, "אני לא רוצה לעזוב את השכונה. זה לא שיש לי כאן משהו מיוחד. תסתכל מסביב אף אחד כאן לא גר בארמון. אבל אני רגילה לאופי של המקום. לא יודעת איך אסתדר אם אצטרך לעזוב את הבית".

 

מובילת המאבק מצד תושבי רמת אליהו, תושבת העיר ד"ר מיכל דחוח הלוי, בעלת דוקטורט במדיניות ציבורית, מתארת תושבים מבולבלים שלא יודעים מי נגד מי. לטענתה התושבים חוששים מכך שמינהלת שכונה אינה דואגת לטובתם וחושבת שכל המהלך ייפגע בתושבים בסופו של דבר. "עובדים על התושבים בעיניים, אומרים להם שיתנו להם מתנות אבל לא מספרים להם שהקרקע שלהם שווה הון. התושבים לא יודעים שיש להם אדמה סביב המגרש והם לא יודעים שיש להם זכויות בנייה. בא ראש העיר בעצמו ואמר לדיירים שהבניינים שלהם יתמוטטו". ד"ר דחוח הלוי מוסיפה כי בשכונה נמצאים בניינים אחדים בעלי סדקים שנוצרו כתוצאה מהרחבת הבית, וטענתה תביעות אלו צריכות להיות מופנות כלפי המהנדס שאישר את ההרחבה ולא כלפי הדיירי השכונה.

עוד טוענת ד"ר דחוח הלוי כי הוועד ברמת אליהו פועל משנת 2008, כאשר לא התקיימו בחירות ובפועל דבר זה מקשה עליהם. "זה עיוורון בעיניי התושבים שחושבים כי הם יוכלו לראות את הדירה העתידית, ולהחליט האם לגור בה או לא, ואולי אף לחזור לרמת אליהו, מה שבסופו של יום לא ריאלי מבחינתם לאחר שיעזבו", אומרת ד"ר דחוח הלוי, "לא מספרים לאנשים את האמת, אומרים לאנשים רוצים את טובתכם. לא מספרים לאנשים שכל הסכם הגג הזה נותן לקבלנים עשרות אלפי יחידות דיור ואנחנו משלמים את כל המחיר. בן אדם מרמת אליהו לא יצליח לגור במגדל. המהלך הזה רק ירחיק אותו מהמרכז, הוא ימכור את הדירה במיליון וחצי שקלים, יעבור לבאר שבע או קריית מלאכי ורק יתנתק מהמשפחה, מהסביבה, והחינוך. שלא ימכרו לנו סיפורים שהם לטובתינו".

ההתנגדות של ד"ר דחוח הלוי למהלך במצב הקיים נחרצת, אבל היא מבהירה כי יש צורך להציג לתושבים את החסרונות והיתרונות בפינוי ואז כל תושב בעצמו, יוכל להחליט אם לחתום על ההסכם לפינוי או לא. אלא שמהקולות הנשמעים ברחבי השכונה נדמה כי אלו חושבים שלאור המצב הקיים, הפינוי בסופו של דבר יתקיים וחייהם של משפחות רבות יישתנה, אך הם עדיין לא יודעים באיזה אופן. "זה לא באמת משנה מה אנחנו חושבים. הסוף ידוע מראש", קובע אבי, תושב השכונה.

בזמן הקרוב צפוי להיעשות מצד המתנגדים מהלך שעשוי לקבוע את המשך הדרך, ולהבהיר היטב את הבאות. "אנחנו לא נשתוק. אנחנו עומדים בפני עתירה לבג"צ שיעצור את המהלך הזה כי לא יכול להיות שתבוא מדינת ישראל ותחתום על חוזה עם העירייה שבו האנשים החיים בשכונה לא יהיו צד בחוזה. אי אפשר למחוק את הנציגות בלי ועד ואנשים שידברו מצד התושבים. אנחנו רוצים לתת להם מכת מחץ בעניין הזה. התקווה שלנו שהיא שבג"צ יעזור לנו ואם הוא לא יעזור נצא לרחובות", אומרת ד"ר דחוח הלוי.

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "בשנתיים האחרונות מקדמים משרד הבינוי והשיכון, הרשות להתחדשות עירונית, רשות מקרקעי ישראל ועיריית ראשון לציון, פרויקט ייחודי לחידוש שכונת רמת אליהו, אשר נכללה בהחלטת הממשלה מינואר 2017 כאחת מחמש שכונות המיועדות להתחדשות עירונית. החלטת הממשלה מעמידה סל כלים ייעודי לסיוע לתושבי השכונה, החל בהקמת מינהלת שכונתית, דרך תקציבים למיצוי זכויות הדיירים וליווי חברתי וכלה במימון תחזוקת הדירות החדשות לאחר אכלוסן. נערכו מספר הליכים לשיתוף ציבור במסגרת תכנית המתאר, וכן במפגשים מצומצמים במינהלת השכונתית עם דיירי בניינים ספציפיים שהביעו נכונות להיכנס לתהליך.

בימים אלה, מקודם הליך ניסיוני בשכונה שבמסגרתו המדינה נכנסת בנעלי היזם והיא זו שחותמת הסכמים עם בעלי הדירות. הליך זה מסתמך כאמור על הקצאת קרקע משלימה לטובת חידוש השכונה ומאפשר בנייה לא בצפיפות גבוהה. במקביל לכך, המדינה מפרסמת מכרז לקבלן על קרקע פנויה לבניית מבנים חדשים כאשר שליש מהם מיועדים לתושבים הוותיקים מרמת אליהו. דיירים המעוניינים בכך, ובלבד שמדובר בכל הדיירים בבנין, יחתמו כאמור חוזה מול המדינה ויוכלו לעבור ישירות לבניינים החדשים, ללא מעבר לתקופת ביניים לדירות שכורות. נציין כי המשרד איננו מעורב בקידום תכנית המתאר לשכונה, אותה הכינה ומקדמת עיריית ראשון לציון".

מעיריית ראשון לציון נמסר: "עיריית ראשון לציון מקדמת את פרויקט הפינוי בינוי הגדול בישראל תוך שיתוף מלא של תושבי השכונה, אם במסגרת כנסים, מפגשים אישיים עם התושבים ופרסומים נרחבים במדיה ובשטח. מינהלת רמת אליהו, שהוקמה בשכונה לצורך קידום התוכנית, מנסה לעודד כל העת מעורבות של תושבים, ועדי שכונה, ועדי בתים ופעילים חברתיים על מנת לשלב אותם בפעילות בתכנית, אך עד כה לא נבחר ועד מייצג לשכונה. לצערנו ישנם במתנגדים סדרתיים אשר מייצגים את עצמם ובוודאי לא את הלך הרוח בשכונה. ההתנגדות איננה משקפת כלל וכלל את עמדת תושבי השכונה ואפילו לא את חלקם המזערי, ולהיפך, רובם המוחלט של התושבים מברכים ומייחלים לקידום הפרויקט".

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

תגובות

תגובה אחת
  1. שי

    הפעילות שלך רק מגבירה את חששות האנשים לצאת למקום אחר לגור בדירה חדשה מודרנית עם ממד שכל כך חיוני .המשך המגורים בתוך ערמת הזבל אולי נוחה כרגע אבל ללא עתיד.עינך צרה למה שקבלנים קיבלו אבל זאת הדרך לקיפאון ונכשלות כך שעוד דור ימשיך להתגורר בסביבה נכשלת

🔔

עדכונים חמים מ"השקמה ראשון לציון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר