בית הכנסת הגדול ראשון לציון

ההיסטוריה חוזרת: בית הכנסת הגדול נחנך לאחר שיפוץ מקיף

לאחר 134 שנים, נחנך מחדש בית הכנסת הגדול בראשון לציון לאחר ששופץ מהיסוד בחמש השנים האחרונות תחת עבודות רחבות היקף

פורסם בתאריך: 4.6.18 09:08

ביום חמישי האחרון נחנך מחדש בית הכנסת הגדול בראשון לציון, לאחר ששופץ ושומר בקפדנות החל משנת 2013. בית הכנסת הגדול בעיר חגג השנה 134 שנים, לא פחות. הוא הוקם בשנת 1884 והיווה מוקד חברתי וציבורי חשוב בשנותיה הראשונות של המושבה.  לחנוכת בית הכנסת הגיעו ח"כ זאב אלקין, השר להגנת הסביבה, לירושלים ולמורשת, ראובן פינסקי ממשרד ירושלים ומורשת והנהלת העירייה.  כשעל החלק האמנותי אחראי רפי ביטון ומקהלת "קולות מן השמיים", שביצעה פיוטים וקטעי חזנות.

שימור בית הכנסת הגדול שהשיב לו את מראהו המקורי, בוצע על ידי עיריית ראשון-לציון במסגרת מיזם שימור וחידוש הלב ההיסטורי של העיר ובשיתוף אגף מורשת במשרד ירושלים ומורשת של משרד ראש הממשלה. בית הכנסת נפתח לאחרונה לקהל הרחב לאחר שיפוצו וניתן להתפלל בו ואף לקיים בו סיורים מאורגנים (שיוצאים ממוזיאון ראשון לציון). שחזור בית הכנסת הגדול הוא חלק מתוכנית השימור המקיפה שמובילה עיריית ראשון לציון הכוללת כמאה מבנים היסטוריים, כמו בית הפקידים, מלון לונדון, באר המושבה, בית הדואר ועוד.

בית הכנסת הגדול ראשון לציון 1918

וכך הוא נראה ב-20 במרץ 1918 בצילום שצולם על ידי הצלם ישעיהו רפאולוביץ' (מוזיאון ראשון לציון)

תהליך השימור המורכב כלל שחזור מהיסוד, החלפת תשתיות, שימור מראהו החיצוני של בית הכנסת והנגשת המבנה. בית הכנסת כולל שלוש קומות – קומת מרתף בשטח של כ- 150 מ"ר, בשני מפלסים, קומת קרקע בשטח של כ-  230 מ"ר וקומת גלריה (עזרת נשים) בשטח של כ- 130 מ"ר. במסגרת העבודות הוחלפה ושוקמה רצפת העץ הקיימת, המדרגות והגלריה, הוחלפה מערכת החשמל ובוצעו עבודות טיח ותקרות.

בית הכנסת הגדול הוקם ב- 1884 במימון הברון אדמונד דה רוטשילד והינו אחד מהסמלים המובהקים של המושבה ראשון לציון. בית הכנסת בעל הסגנון האירופי נבנה מאבני כורכר ובחזיתו שנים-עשר פתחים כמניין  שבטי ישראל ובתוכו מוצב ארון הקודש המקורי מעשה  ידי האחים האומנים  יצחק ומשה יהושע היימן. בשנים הראשונות שימש בית הכנסת גם כמרכז חיי הציבור של המושבה ונערכו בו אספות עם וקבלות פנים לגדולי עם ועולם, כאן התקבלו הברון רוטשילד, הנציב העליון הבריטי הראשון סר הרברט סמואל, אלברט איינשטיין ועוד רבים וטובים. במרתף בית הכנסת שכנו בשנים הראשונות בית הספר לבנים, גן הילדים העברי הראשון וסניף "מכבי" המקומי. בהמשך התגוררו בו גם משרתי ציבור ונצרכי הקהילה. בית הכנסת הגדול משמש כבית הכנסת הראשי של ראשון-לציון וגם כיום נערכות בו קבלות פנים מסורתיות לאישים רמי מעלה המגיעים לביקור בעיר.

שימור בית הכנסת שם דגש על שיחזור מראהו המקורי של המבנה. במהלך העבודות נשלחו דגימות שכבות צבע למעבדת מחקר צבע מיוחדת בניו יורק, כאשר המטרה הייתה להגיע לצבע המדויק ביותר ולשחזרו. סטודיו מיוחד גויס לשימור ושחזור שעמל בדיוק רב על ציפוי כתובת הזהב בחזית בית הכנסת שבו כתובות האותיות "תרמה", סמל מגן דוד גדול ומתחתיו הכיתוב "בית הכנסת הגדול". גם חלונות הויטראז' זכו לתשומת לב מיוחדת, הם פורקו בעדינות, נוקו ושוחזרו. בוצעו עבודות נגרות בדלתות ובחלונות ובוצעו עבודות ברצפת העץ ובארון הקודש. סך הכל השקיעה עיריית ראשון לציון, באמצעות החברה הכלכלית שהובילה את הפרויקט בראשות ניצן פלג, כחמישה מיליון שקלים.

פנים בית הכנסת הגדול ראשון לציון

וכך הוא נראה מבפנים

"מה שמייחד יותר מכל את בית הכנסת הזה הוא רוחם של מייסדי ראשון לציון שבית זה היה עבורם בית תפילה ומבנה הציבור" ציינה נאוה קסלר, מנכ"לית מוזאון ראשון לציון, מבנה זה היה הראשון במושבה אשר אירח אירועים מרכזיים בחיי המושבה ואישים גדולים ומכובדים ביקרו בו לאורך השנים. כאן בראשון לציון הונחה תשתית חשובה לתנועה הציונית, פה נולד ההמנון הלאומי, הדגל, תלמידי בית הספר העברי הראשון למדו בהתחלה במרתף בית הכנסת  ואותם החליפו ילדי הגן העברי הראשון."

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"השקמה ראשון לציון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר